Kieldrechtse Kreek wandelroute

Kieldrechtse Kreek wandelroute

Heerlijk uitwaairondje met mooie vergezichten

Parels van polders, kreken en natuurgebieden waar watervogels thuis zijn: de Kieldrechtse Kreek wandelroute staat garant voor een deugddoend uitwaairondje met mooie vergezichten. De confrontatie tussen de robuuste natuur en de Antwerpse haven aan de horizon maakt het extra interessant. Vergeet zeker je verrekijker niet!

Download de route hier

Op de grens tussen Waasland en Zeeland is het wandelnetwerk Grenspark Groot Saeftinghe goed voor 120 kilometer aan prima paden. 12 kilometer daarvan vormen samen de Kieldrechtse Kreek wandelroute. En die staat vandaag op jouw programma!

kerk Kieldrecht
De geul in Kieldrecht (Waasland)

Volg de Kreek

Vertrekken doe je aan de Sint-Michielskerk op het Marktplein van het polderdorp Kieldrecht. Je wandelt langs de straat met de toepasselijke naam Kreek in de richting van wandelknooppunt 2. In een mum van tijd bereik je dé blikvanger van deze route: het natuurgebied rond de Grote Geule.

Deze oude overstromingsgeul uit de 16e en 17e eeuw (ook wel Kieldrechtse Kreek genoemd) maakt deel uit van het Krekengebied van Noord-Oost-Vlaanderen. De wild meanderende Kieldrechtse Watergang verbindt de Grote Geule onder meer met het Sint-Jacobsgat en de Grote Saleghemgeul in MeerdonkDie twee eveneens heel bijzondere natuurgebieden kan je uitgebreid ontdekken tijdens de Saleghem wandelroute.

Vlingerlingpad_beveren_jpg

Kunstzinnig rust- en uitkijkpunt

Maar vandaag verken je dus de Kieldrechtse Kreek of Grote Geule. Net voor wandelknooppunt 2, op het Vingerlingpad ter hoogte van de Lange Nieuwstraat, pootte Toerisme Oost-Vlaanderen in de zomer van 2023 een origineel en kunstzinnig rust- en uitkijkpunt neer. De uitgesproken W-vorm is een directe verwijzing naar de W van zowel ‘wandelen’ als ‘Waasland’.

Neem gerust je tijd om het interessante contrast tussen de stille nabijheid van de ongerepte natuur en de verderop gelegen bedrijvigheid van de Waaslandhaven in je op te nemen. Maar het W-rustpunt is uiteraard ook de ideale plek om lekker te picknicken of je nog wat extra te verdiepen in wat de Grote Geule zo bijzonder maakt.

Een waar vogelparadijs

Deze langgerekte plas en de omliggende polders zijn in de winter een belangrijk rust- en foerageergebied voor grote groepen grauwe ganzen. Ook kolganzen, smienten, futen en diverse soorten eenden voelen zich hier dan prima thuis. Van mei tot juli zoeken rietvogels zoals de kleine karekiet, de bosrietzanger, de rietgors en de blauwborst er een broedplek. Af en toe kan je ook een snor, sprinkhaanzanger of bruine kiekendief spotten.

Plantenliefhebbers kunnen dan weer hun hart ophalen aan de grote egelskop en de gele lis. In de nattere zones vinden onder meer het groot moerasscherm, het pijptorkruid, de kleine watereppe en diverse types zegge een ideale voedingsbodem.

drijdijck.jpg

Maak plaats voor natte natuur

Aan knooppunt 8 begint Drijdijck, een natuurgebied van 36 ha. Ook hier vinden migrerende water- en moerasvogels - vaak met duizenden tegelijk - 's winters een gedroomde pleisterplek. Dan staat het namelijk voor meer dan de helft onder water. De grazende wilde paarden maken het postkaartplaatje compleet. Het gebied is zelf niet toegankelijk maar vanop de omliggende dijken kijk je werkelijk je ogen uit.

Na een aantal kaarsrechte wegen brengt de straat Groenendam je weer tot vlakbij de Grote Geule. Ter hoogte van het brugje in de Sint-Kornelisstraat heb je eens te meer een schitterend uitzicht over het water, de brede rietvelden, de lange rijen knotwilgen en de vochtige weiden.

Koningsdijk_Kieldrecht.jpg

Op en over de grens

Aan knooppunt 31 beland je op de Koningsdijk, waar majestueuze populieren de grens met Nederland markeren. Je moet hier naar rechts. Maar ga je even naar links, dan zie je al snel een rechthoekig stuk terrein met een grote waterplas, een vlaggenmast en een boerderij. Daar stond ooit het Spaanse Fort Fuentes/Spinola: het werd kort na 1591 - in volle Tachtigjarige Oorlog - gebouwd om het Land van Waas te beschermen tegen aanvallen vanuit het noorden. Het infobord op het fietspad vertelt je er meer over. 

Culinair Kieldrecht

En zo arriveer je niet veel later weer aan je vertrekpunt in hartje Kieldrecht. Vertelt je knorrende maag je dat het stilaan tijd is voor een hapje? In Brasserie Brisée (Dorpsstraat 111) kan je terecht voor een klassieke Vlaamse keuken.

Mag het voor jou wat gastronomischer en houd je graag vast aan het thema van vandaag? Kies dan met een gerust hart voor restaurant De Grote Geule.

Zin in een meerdaags verblijf?

In vakantiewoning Pillendijkhof geniet je 24/7 van het idyllische Kieldrechtse polderlandschap. In het nabijgelegen Verrebroek, een andere deelgemeente van Beveren, kan je zalig ontspannen in het moderne en comfortabele Trust Hotel.

Deze route downloaden?

Op ons onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route downloaden?

waasland_wandelnetwerk.jpg

Op ons onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Marktplein
9130 Kieldrecht
Length
12,2 km
Time
2u 25m
Terrain
55% Verhard
Actions
Bekijk deze route