Wase ondernemers B&B De Arenberghoeve aan het woord

Wase ondernemers B&B De Arenberghoeve aan het woord

Insider tips voor de grensstreek

Het noorden van het Waasland is voor velen nog onbekend als regio om te bezoeken. Tijd om deze streek, gelegen aan de grens met Nederland beter te leren kennen.  We spreken de sympathieke eigenaren Alexander en Mireille van B&B De Arenberghoeve. Een actief boerenbedrijf, gelegen in de polder tussen Kieldrecht en Doel. Hier proef je lekkers van het eigen land en word je wakker met zicht op grazende schapen, scharrelende kippen en akkers zo ver je kunt kijken. De ondernemers zijn eigenwaas. Keiharde werkers, met oog voor details en een grote liefde voor de regio. 

"Wij ervaren geen grens."

Beiden zijn geboren en getogen Waaslanders en nog steeds verknocht aan hun thuisomgeving. “Hier in het Waasland voelen we ons thuis en gaan we nooit meer weg. De rust, de ruimte, het contrast tussen landbouwgebied, industrie en natuur en de gastvrije bewoners. We willen iedereen laten genieten van het noorden van Waasland. Een grote verborgen parel”, vertelt Mireille enthousiast.

waasland_arenberghoeve_familie.jpg

Een carrièreswitch voor het gezin

Mireille is geboren in Beveren en werkte, voordat ze haar hart verloor aan het hoevetoerisme, ruim elf jaar als zelfstandig kinesitherapeute. Alexander komt uit Sint-Niklaas en gaf na zijn studie graduaat Landbouw les aan de land- en tuinbouwschool. In 2007 gooien Alexander en Mireille het roer om en nemen het boerenbedrijf van de ouders van Alexander over. Samen met hun in 2003 geboren tweeling verhuizen ze met grote plannen naar de hoeve. Ze stoppen veel energie in het boerenbedrijf en beginnen in 2009 een bed & breakfast naast de actieve boerderij.

Ook voor de nabije toekomst zijn er nog dromen. Mireille: “In de loop van 2021 starten we een nieuwe uitdaging. We hebben een degustatie ruimte gebouwd met authentieke gemetste oven en willen daar streekproducten en onze eigen producten laten proeven aan onze gasten”. 

Alexander van de Arenberghoeve voedert de schapen in Kieldrecht, Beveren (Waasland)
De streekproducten op De Arenberghoeve in Kieldrecht, Beveren (Waasland)

Waas familiebedrijf

In het familiebedrijf zijn de taken helder verdeeld. Alexander focust zich op de landbouw. Hij zorgt voor de gewassen en de dieren en is in de regio vooroploper van de korte keten. “Van het land op het bord, from farm to fork. Als actief landbouwbedrijf hechten wij nog enorm veel belang aan traditie en ambacht. We willen mensen bewust maken van de inzet in onze sector om tot eerlijke producten te komen die bol staan van de smaak. De Arenberghoeve biedt lekkernijen die recht van het land komen”, vertelt Alexander vol passie. Van groenten en fruit tot zuivel, vlees en specerijen. Elk product wordt met veel passie verbouwd en is direct bij de hoeve of via de eigen website te verkrijgen. 

Mireille draagt zorg voor de B&B met zeven gastenkamers. “We bieden onze gasten logies en ontbijt met heerlijk verse hoeveproducten. Onze gasten zijn vooral mensen die in de buurt komen werken en actieve koppels en vriendengroepen die onze buurt willen ontdekken. Hier vinden ze de rust en ervaren ze het leven op een actieve boerderij.”

waasland_kieldrecht_arenberghoeve_alexander_oven.jpg
Waasland_Arenberghoeve_ontbijt.jpg

Inspirerende ondernemers

Ondanks problemen met vergunningen en reglementering bleef het stel gaan voor hun droom en groeide De Arenberghoeve in Kieldrecht uit tot een goedlopend familiebedrijf. Ze laten zich graag inspireren door andere Wase ondernemers.

“We hebben bewondering voor Fernand Huts. Hij heeft de inspiratie om kunst, cultuur en landbouw samen te brengen in het Wase landschap. Twee jaar geleden maakte hij zich bijvoorbeeld sterk voor “Vossen”,  een cultureel spektakel over Reynaert De Vos. Een fietstocht bracht de bezoekers langs verschillende locaties met kunstobjecten in het Waasland tot zelfs in Hulst in Nederland”, vertelt Alexander met een sprankeling in zijn ogen.

Mireille zou wel eens een dagje willen ruilen met een andere Wase onderneemster. “Evelyne van Bites of Eden. Zij maakt zeer lekkere chocolade en andere zoetigheden.”

"Er is zoveel te doen, dat lukt nooit in één weekend!"

Het leven in de grensstreek

Het noorden van het Waasland, waar de Arenberghoeve zich bevindt, is gelegen aan de grens met Nederland. De streek kent een bewogen geschiedenis die tot op de dag van vandaag zichtbaar is in het landschap. Hier vonden veldslagen plaats. Iets waar de vele forten nog aan herinneren. Overal in het gebied kun je spannende smokkelroutes lopen en in het dorp De Klinge is een replica van de dodendraad uit de eerste wereldoorlog te zien. Op onze vraag hoe Alexander en Mireille het leven in de grensstreek ervaren reageren ze eensgezind. “Wij ervaren geen grens. België en Nederland gaan gewoon in elkaar over. De twee culturen zijn vermengd met elkaar. Het enige verschil dat we soms ervaren is dat Nederlanders iets directer zijn dan de Belgen.”

Een weekendje in de Grensstreek

Tips van Mireille en Alexander
Waasland_Saeftinghe_Merckx.jpg
Kerncentrale_Doel_Yannick_De_Pauw_5.jpg
waasland_Klingspoor_sint-gillis-waas.jpg
Waasland_Doel_TOV.jpg

Mireille en Alexander wonen hun hele leven al in het Waasland. Zij kennen de streek als geen ander en geven hun B&B-gasten natuurlijk ook de beste tips voor uitjes. We zijn benieuwd wat ze zelf zouden doen als ze er een weekend eropuit konden trekken in de Wase grensstreek.

  • Beyond Borders fietsroute

Mireille antwoordt lachend: ”Er is zo veel te doen, dat lukt nooit in één weekend. Maar als ik zou moeten kiezen, dan fietste ik de Beyond Borders route en maakte ik een wandeling volgens de knooppunten in Prosperpolder. De Vingerlingwandeling in Kieldrecht in de directe omgeving van onze hoeve is ook prachtig.”

  • Verdronken Land van Saeftinghe

Alexander twijfelt geen moment. Hij zou gaan wandelen met een gids in het Verdronken Land van Saeftinghe en de volgende dag een rondleiding volgen in het havengebied . “En als we dan de dag afsluiten met een heerlijk diner, zou ik kiezen voor restaurant De Grote Geule of brasserie Brisée in Kieldrecht.”
“De Molen in Doel is ook een fantastische locatie voor een drankje”, vult  Mireille enthousiast aan.  

  • Doel en Fort Liefkenshoek

“Mensen denken dat hier niets te doen of te zien is omdat we vlak aan de haven zitten.  Ik hoop met de komst van het Grenspark Groot Saeftinghe, dat de mensen ons komen ontdekken en genieten van de eigenheid van dit stukje Waasland.  Je kunt hier fantastisch wandelen en fietsen. Bezoek Doel, de Prosperpolder en Hulst. Maak een wandeling in het Verdronken land van Saeftinghe en ga naar Fort Liefkenshoek en de haven. Onze gasten zijn altijd verrast over de omgeving.”

Logeren bij Mireille en Alexander

Ben je enthousiast geworden over de Arenberghoeve en de Wase grensstreek? Kom dan gezellig een of meer nachtjes overnachten in de gezellige B&B in Kieldrecht. Je verblijft in een van de zeven gastenkamers en krijgt een heerlijk ontbijt van Mireille met producten van de eigen hoeve van Alexander. Geniet van hoevetoerisme in zijn zuiverste vorm! 

Logeren bij Mireille en Alexander

Waasland_Arenberghoeve 1.jpg
Waasland_Arenberghoeve 2.jpg
Waasland_Arenberghoeve 3.jpg

Ben je enthousiast geworden over de Arenberghoeve en de Wase grensstreek? Kom dan gezellig een of meer nachtjes overnachten in de gezellige B&B in Kieldrecht. Je verblijft in een van de zeven gastenkamers en krijgt een heerlijk ontbijt van Mireille met producten van de eigen hoeve van Alexander. Geniet van hoevetoerisme in zijn zuiverste vorm! 

Capaciteit
1 - 16 Personen
Accessibility
Toegankelijkheidslabel A
Straat + huisnummer
NIEUW-ARENBERGSTRAAT 8
9130 Beveren-Waas
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)476 31 88 10
Reservation
Online boeken
Link

Bekijk de tips op de kaart