Verrassende meerdaagse fietsroutes in het Waasland

Verrassende meerdaagse fietsroutes in het Waasland

Tussen unieke natuur en bruisende steden

Het Waasland, het noordoostelijke deel van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, is met zijn uitgebreid netwerk van vlakke en landelijke wegen de perfecte bestemming voor een meerdaagse fietstocht. Laat je vervoeren door de meanderende Schelde tussen Antwerpen en Gent, ga op verkenning in wereldberoemde kunststeden of steek even de Nederlandse grens over voor een fijn stukje Zeeland. Stippel je je parcours liever helemaal zelf uit? Dankzij de handige fietsknooppunten is dat werkelijk een fluitje van een cent!

1. De Kunststedenroute

2. De Schelderoute

3. De Retourtje Antwerpen-Gent fietsroute

4. De Tussen Schelde en Zeeland fietsroute

5. Stel zelf je route samen langs fietsknooppunten

waasland_boelwerfkraan_Temse.jpg

1. De Kunststedenroute

De negen icoonfietsroutes rijgen de highlights van een fietsvakantie in Vlaanderen naadloos aaneen. Van prachtige natuur en indrukwekkend erfgoed tot unieke cultuur en overheerlijke gastronomie. Alle lange afstand fietsroutes zijn in de twee richtingen bewegwijzerd. Je kiest dus zelf waar je wil starten, waar je blijft overnachten en waar je je meerdaagse fietstrip wil beëindigen. Twee icoonfietsroutes lopen deels door het Waasland: de Kunststedenroute en de Schelderoute.

De Kunststedenroute is goed voor 332 km fietsplezier tussen de wereldberoemde kunststeden Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent en Brugge, met een uitloper tot aan de kust in Oostende. Fiets je het 90 km lange traject van Antwerpen naar Gent (of omgekeerd), dan krijg je een flink stuk Waasland voor de wielen. Je volgt in grote lijnen het Rivierpark Scheldevallei, een ongerept natuurgebied en een waar fiets- en wandelparadijs. Kilometer na kilometer geeft de Schelde meer van zijn geheimen prijs. Je passeert middeleeuwse kastelen, oude forten en historische scheepswerven. Onderweg neem je een paar keer een gratis veer om je weg op de andere Scheldeoever verder te zetten.

Dankzij de talloze gezellige terrasjes en restaurantjes worden je batterijen op tijd en stond weer opgeladen. Picknicken op een van de vele mooie plekjes is uiteraard ook altijd een goed idee. Genoeg gefietst voor vandaag? Een fijne slaapplek is met al die fietsvriendelijke hotels en B&B's in de omgeving zo gevonden. En neem gerust ook ruim je tijd om je start- en aankomstplek te verkennen: zowel Antwerpen als Gent zijn populaire bestemmingen voor citytrippers uit alle hoeken van de wereld. Het zijn dan ook twee bruisende steden vol musea, kunstschatten en historische monumenten waar je makkelijk een paar onvergetelijke dagen doorbrengt.

Bekijk de Kunststedenroute

Tielrode 3.jpg

2. De Schelderoute

Tussen Antwerpen en Gent valt de Kunststedenroute in de praktijk samen met de Schelderoute. Die telt in totaal 181 km en dekt het volledige Vlaamse deel van de machtige stroom. Stroomafwaarts van het West-Vlaamse Spiere-Helkijn leidt het idyllische jaagpad langs de Schelde je doorheen vier Oost-Vlaamse toeristische regio’s: de Vlaamse Ardennen, de Leiestreek, Scheldeland en het Waasland hebben elk hun specifieke karakter, maar delen vooral ook een tijd- en grenzeloze charme. In Gent vertrokken? In Antwerpen kan je vlot met je fiets en bagage de trein op en zo naar je startpunt terugkeren.

Bekijk de Schelderoute

DeWaterbus_2.jpg

3. De Retourtje Antwerpen-Gent fietsroute

Of je beslist natuurlijk om langs een andere weg terug te fietsen. Via de Retourtje Antwerpen-Gent fietsroute bijvoorbeeld. Die is met zijn 77,8 km iets korter dan het traject langs de Schelde- of Kunststedenroute. Zo heb je nog meer tijd om onderweg een paar bezienswaardigheden mee te pikken of even af te stappen aan een van de vele natuurgebieden!

Vertrek je in Antwerpen, dan is het Steenplein de place to be. Daar steek je met DeWaterbus meteen al de Schelde over. Vanaf Kruibeke vervolg je dan je route via de handige fietsknooppuntenborden. De Schelde blijft in principe de hele tijd aan je linkerzijde. Al kan je natuurlijk altijd wel via een van de twaalf gratis voet- en fietsveren een zijsprongetje maken naar een fraai dorpje of stadje aan de overkant van het water. Sowieso vind je op je weg heel wat gastvrije tavernes, waar je met open armen wordt ontvangen met een verkwikkende maaltijd of een verfrissend streekbiertje. Her en der zijn er ook laadpunten voor e-bikes. En overal geniet je sowieso van de authentieke Scheldenatuur: een lappendeken van natte weilanden, riet, open water en bosjes.

Bekijk de Retourtje Antwerpen-Gent fietsroute

Waasland_Grenspark_Beveren.jpg

4. De Tussen Schelde en Zeeland fietsroute

Wil je het oostelijke deel van het Waasland echt grondig leren kennen, dan zal de Tussen Schelde en Zeeland fietsroute je zeker bekoren. Deze stevige rit van 127,5 kilometer, aangeduid met fietsknooppuntenborden, leent zich prima tot een meerdaagse fietstocht. Je beslist zelf hoeveel dagen je erover doet. Stijlvol overnachten is totaal geen probleem, want het Waasland is werkelijk doorspekt met heerlijke logeeradressen.

Je kan bijvoorbeeld van start gaan nabij de Schelde, in Bazel. Via de Polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen, fiets je dan naar Sint-Niklaas, de ongekroonde hoofdstad van het Waasland. Ten noorden van de Kreken van Saleghem steek je de Nederlandse grens over en bereik je de 16e-eeuwse vestingstad Hulst.

Op naar Grenspark Groot Saeftinghe (een van de grootste getijdengebieden van Europa) en het vrijwel verlaten Scheldedorp Doel! Een breed fietspad, dwars door het Waaslandse havengebied, voert je daarna langs de grootste sluis ter wereld en Fort Liefkenshoek. Daar verneem je in het interactieve belevingscentrum alles over de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water. Om vervolgens met je fiets DeWaterbus op te stappen voor een korte tocht over de Schelde. Via het centrum van Beveren cruise je zo weer richting je startplek in Bazel.

En ook op deze meerdaagse fietstocht geldt: overal langs je route nodigen cafeetjes en restaurants je uit om even te verpozen en bij een natje en een droogje te genieten van het unieke landschap.

Bekijk de Tussen Schelde en Zeeland fietsroute

Fietsnetwerk Waasland knooppuntenkaart
Koetshuis Kasteel Beervelde met bloemen

5. Stel zelf je route samen langs fietsknooppunten

Of ga je voor volledige flexibiliteit en wil je helemaal zelf je route bepalen? Dankzij de fietsrouteplanner is dat perfect mogelijk. Want waar je ook in het Waasland verblijft, je vindt altijd wel een fietsknooppunt in je buurt. Vandaar stippel je dan probleemloos een tocht uit langs een aantal highlights naar keuze én met de gewenste afstand. Veel plezier in het Waasland!

Bekijk de fietsrouteplanner