Fietsen langs de linie

Fietsen langs de linie

In het spoor van de Spanjaarden

Het Waasland is véél dingen. Maar het is geen Costa del Sol. En gelukkig maar, want voor hetzelfde geld was onze streek het Marbella aan de Schelde geweest.

Download de route

De reden dat we daarvan gespaard zijn gebleven? De Spanjaarden delfden hier op het einde van de tachtigjarige oorlog roemloos het onderspit. En lieten niets anders achter dan magistrale bouwwerken die hun strijdkrachten moesten ondersteunen: de Staats-Spaanse Linies.

Deze linies vormen meteen ook het decor voor jouw volgende rit door het Waasland: de Liniefietsroute. Uno, dos, très: vooruit met de geit!

waasland_Klingspoor_sint-gillis-waas.jpg

KLINGSPOOR: meteen op het juiste spoor

Starten doe je bij KLINGSPOOR in De Klinge. Een bezoekerscentrum dat is opgebouwd rond 4 erfgoedthema’s uit de streek. Geen duffe tour langs perkamenten, maar een interactieve ontdekkingstocht waar verhalen over smokkelaars en bossen in elkaar geweven worden.

Je kan zelfs mee het spoor op, want een stukje spoorweg Mechelen-Terneuzen ligt klaar om verkend te worden. Ook de Wase klompennijverheid krijgt een prominente plek in het geheel.

Waasland_Koningsdijk_Sint-Gillis-Waas.jpg
Waasland_Stropersbos_Stekene.jpg

Trap door 400 jaar geschiedenis

De militaire verdedigingslinies die de Spaanse troepen hier optrokken, liggen versplinterd in het landschap. De erfenis van dit conflict zoals Fort Bedmar of Fort Verrebroeck, is echter vaak subtieler terug te vinden.

Niet ver van Fort Bedmar ligt bijvoorbeeld het Stropersbos, waar je in KLINGSPOOR al kennis mee maakt. Dit fenomenale bos mengt natuur en oorlog samen tot een kruidig gerechtje waar je van blijft smullen. Maar ook de Koningsdijk in Sint-Gillis-Waas is een stille getuige van de Spaanse aanwezigheid. Die werd namelijk aangelegd als grens tussen de Spaanse Nederlanden en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. En dat wist je nog niet, of wel?

waasland_stadhuis_hulst_nederland.jpg

Op naar Fort Bedmar

Op diezelfde Koningsdijk vind je ook het fietspad dat je in geen tijd naar Fort Bedmar brengt. Dit stervormige fort is helaas verdwenen. Waar ooit 35.000 Spaanse manschappen eropuit trokken om Hulst in te lijven, heerst nu niets anders dan een heerlijk serene rust en een familiale camping. En ook in Hulst vind je nu geen vechtende ziel meer terug.

Dat maakt het voor jou natuurlijk een pak makkelijker om dit gezellige Zeeuwse dorpje te veroveren. Zeker doen, want deze vestingstad barst van de aantrekkelijke poorten, meesterwoningen, monumenten en gebouwen. Je zou het bijna een openluchtmuseum kunnen noemen, maar dat doet het levendige dorpje te weinig eer aan.

Panneweel: even stoppen, even stilstaan

Van menselijke bouwsels trek je in rechte lijn naar meesterwerken van de natuur. In natuurgebied Panneweel stap je binnen in een toverachtig krekengebied – ook gekend als het Saleghem krekengebied. Waterpartijen omzoomd met ruisend riet, afgewisseld met wandelpaden en toeterende vogels die hier in alle veiligheid hun ei kwijt kunnen. Meer moet dat niet zijn, toch?

Wel, het kan wel degelijk meer zijn. Daarom is er ook Natuurhuis Panneweel, een oud boerenerf waar Natuurpunt je alle geheimen van de lokale fauna en flora onthult. Je kan er flaneren in de boomgaard, de imkers in de weer zien met hun bijenkasten én simpelweg zalig picknicken.

waasland_café den angeluus_prosperpolder.jpg
waasland_cafe t verdronken land_emmadorp_nederland.jpg

En dan nu: iets eten en drinken

Een mens kan toch geen streek ontdekken zonder de lokale horecaondernemer te steunen, of wel soms? Wanneer je in Prosperpolder passeert, raden we je aan om halt te houden bij café Den Angeluus. Dit volkse, gezellige etablissement serveert je een keur aan frisse drankjes en smakelijke biertjes, fris in ’t speciaal daartoe voorziene glas geschonken.

Café Het Verdronken Land in Emmadorp (ja, we zijn weer in Nederland) ligt op een steenworp van het Verdronken Land van Saeftinghe. Maar dat wist je natuurlijk al toen je de naam zag. Hier schotelen ze je simpele, overheerlijke gerechten voor. En lekkere biertjes, dat ook.

Op zomerdagen maak je een omweggetje langs IJshoeve De Boey. Deze zaak ligt in de malse, groene polders van het Waasland en serveert ijs zoals je ’t nog nooit proefde. Gemaakt van kraakverse ingrediënten van op de boerderij, 100% natuurlijk en met verrassende smaken in de koeltoog.

Logeren bij de linies

Zo, dan is het nu tijd om een uiltje te knappen. Daarvoor hebben de slimmeriken onder ons natuurlijk al een zalige kamer geboekt in het Trusthotel in Verrebroek – of een kamer gereserveerd in boerderij de Arenberghoeve. Slapen tussen de velden, in alle comfort? Hier moet je zijn!

Als het allemaal wat avontuurlijker mag, sla dan je tenten op bij Camping Fort Bedmar. Deze gezellige familiecamping in De Klinge is heerlijk ingeplant in het polderlandschap. Ga beestig basic je slaapmatje op in een gammele tent – of huur gewoon een trekkershut of stacaravan. Jij kiest.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Linie fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Badmarlinie_johanMartens.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Linie fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Sint-Pietersnieuwstraat
9170 Sint-Gillis-Waas
Length
55,6 km
Time
1u 45m
Terrain
97% Verhard
Actions
Bekijk deze route