Uitzichtpunt Niemandsland

Uitzichtpunt Niemandsland

Een panoramisch zicht op het grensgebied

Balancerend op de Belgisch-Nederlandse grens, met een panoramisch zicht op het grensgebied, staat een uitkijktoren van ongeveer 22 meter hoog. De toren symboliseert de verbondenheid tussen Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland. Geniet mee van een grenzeloos uitzicht over de streek!

Uitzichtpunt Niemandsland in Stekene
Uitzichtpunt Niemandsland in Stekene

Een hedendaagse Spaanse toren

Tijdens de Tachtigjarige oorlog - in de 16de en 17de eeuw – stonden de landsgrenzen en belangrijke knooppunten vol met torens. De naam ‘Niemandsland’ verwijst naar de Tweede wereldoorlog, toen het gebied waar de toren staat een smokkelroute en verboden gebied was. Vandaag de dag is de toren de start van verbondenheid en een meer intense samenwerking tussen het Waasland en de noorderburen in Zeeuws-Vlaanderen.

WSL - Stekene - Uitzichtpunt Niemandsland 4.jpg

Een populaire attractie in de Zeeuws-Wase bossen

Terwijl Pagadder Mira op de uitkijk staat, en haar zus Piedra de stad Hulst bewaakt, kan jij de toren beklimmen en genieten van het uitzicht over het natuur- en waterwingebied. Kijk naar links, naar rechts, naar voor, naar achteren. Waar je ook staat, je hebt een fenomenaal uitzicht over Nederland en Vlaanderen.  Verspreid over vijf verdiepingen krijg je informatie over de natuur, het agrarische karakter en de geschiedenis van de omgeving. Scan je de QR-code in, dan krijg je een kaart die je de weg wijst naar de ondernemers in de buurt die hoeve- en streekproducten aanbieden.

WSL - Stekene - Uitzichtpunt Niemandsland 2.jpg

Het resultaat van een architectuurwedstrijd

In januari 2020 werd de architectuurwedstrijd voor het ontwerp van het uitzichtpunt gelanceerd. Inwoners van Stekene en Hulst brachten hun stem uit. Architect Matthias Zaman van Raakvlak Architecten tekende het winnende ontwerp, en in de lente van 2021 startte de bouw van de toren. De bouw werd mee gefinancierd door het Leader-project Boergondische Buren van EGTS Linieland dat Belgische en Nederlandse agro-ondernemers verenigt en uitwisseling stimuleert.

Wil je de route wandelen en het uitzichtpunt beklimmen?

De toren staat vlakbij grenspaal 281 in het waterwingebied van Sint Jansteen en Stekene. De plaats is bereikbaar via een zandpad dat vertrekt aan ’t Vossenhol in de Sint-Jansteenstraat of via de parking aan de rotonde bij Kapellebrug. 
Download onze wandelroute en ga Niemandsland snel ontdekken.

Download de wandelroute