Wandelen rond de Barbierbeek

Wandelen rond de Barbierbeek

Wandelen rond een beek waar je nog nooit van gehoord hebt

Misschien onderschatten we je, maar wij gokken dat je nog nooit van de Barbierbeek hebt gehoord. Klopt dat? Onze mensenkennis is onfeilbaar. Maar geen nood, wij spijkeren je algemene kennis over de Wase waterlopen graag even bij, gratis en voor niks.

Download de wandelroute

De Barbierbeek komt piepen in Sint-Niklaas en stroomt via Kruibeke naar de Schelde. Daar vervoegt hij de toch al niet minimale watermassa richting zee. In Bazel is het landschap rond de beek zelfs beschermd. De bolle akkers zijn dan ook mooi om te zien en vormen het perfecte decor voor een goeie staptocht.

Koortsdromen over overstromen

Maar niet vandaag, want vandaag stap jij een ander stukje van de Barbierroute: die in het noordelijke deel van de Polders van Kruibeke. Als je een fobie hebt voor natte voeten, is dit wellicht niet jouw kopje thee. Deze polders zijn immers het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen en lopen bij hoogtij voor een goed deel vol Scheldewater. Maar liever dat dan overstromingen in Kruibeke en Bazel, natuurlijk. 

De Polders van Kruibeke zijn een mooi voorbeeld van een overloopgebied: drassige ondergrond, slikken en schorren, bossen en weidevogels. Een prachtig stukje natuur, geprangd tussen Schelde en akkerlanden. Met daar in het midden: de Barbierbeek die hier plots een heel stukje breder wordt dan voorheen. 

waasland_vogelkijkwand_kruibeke.jpg

Natuur, natuur, natuur

Goed, die staptocht dan! Je start aan de kerk van Kruibeke en kronkelt 8,5 kilometer lang door de polderlandschappen. Geen nood, je hoeft die Wellington-laarzen niet boven te toveren, het pad is bijzonder goed toegankelijk. Van aan de kerk marcheer je richting ringdijk, de primaire verdedigingslinie tegen het woeste water. Aangelegd nadat zware overstromingen ooit een ravage aanrichtten in de omgeving. Zo zie je maar: er moet toch altijd éérst iets gebeuren!

Het resultaat van het aanleggen van de ringdijk: veilige dorpen én een waanzinnig grote hoop zand! De zandopslag werd in 2012 een natuurgebied: Het Kortbroek. Ook dat ligt op je weg. De visvijvers barsten van het gevederd gevogelte dat lekker gedijt aan waterkanten. Je hoeft ze niet te storen in hun dagelijkse bezigheden – dat doen wij bij jou ook niet. Maar als je even wilt binnen gluren, dan kan dat via de kijkmuur aan de rand van de waterplas.

Over waterbussen en menselijk vernuft

Als de wandelroute bakken te saai is voor je én je al op zoek bent naar een nooduitgang om sneller af te kunnen ronden, hebben we goed nieuws voor je. Even verderop ligt namelijk de aanlegsteiger van de Waterbus. Die brengt je in een wip en een flip naar het Steenplein, alwaar jij je kan verdiepen in de betere kroegen en cocktailbars van ’t Stad. Moest je dat willen, natuurlijk.

Het stukje wandelroute langs de Schelde, is een ingenieus pareltje van menselijk vernuft. Ook al zie je dat niet met het blote oog. De oude dijk hier is namelijk een overstroombare dijk. Kom bovenop het springtij ook nog eens een storm van z’n tak maken? Dan stroomt de dijk over. Wanneer het noodweer en het springtij geweken zijn, sijpelt het water gewoon weer de Schelde in. Handig én slim bekeken! De wetenschap staat niet voor niks in het Waasland.

Zalig overnachten in de buurt

Hebben al die rustige natuurgeluiden je afgepeigerd? Dan boek je best een kamer in een B&B’tje in de buurt. Wat dacht je bijvoorbeeld van Ceder10, gastenkamers in Kruibeke? Het eerste dat opvalt, de tonnen stijl die de uitbaters hebben en de stijlvolle décors waardoor je hier wandelt. Lekker strak afgewerkt, maar nooit koud. Zuiver en helder vormgegeven kamers, voorzien van alles wat je nodig hebt voor een heerlijk nachtje. 

Oh, deze B&B is ook nog eens een hoog aangeschreven restaurant. Je komt hier dus werkelijk niets te kort. 

Onbekend is onbemind!

De Barbierbeek ken je intussen. Maar heb je ‘m ook al écht beleefd? Kom af en verken het gebied zelf – met een zalig dinertje en een geweldige overnachting achteraf.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Barbierbeek wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Waasland_Polders van Kruibeke.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Barbierbeek wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
O.L.Vrouwplein
9150 Kruibeke
Length
8,5 km
Time
1u 40m
Terrain
90% Verhard
Actions
Bekijk deze route