5 tips voor de perfecte herfstvakantie

5 tips voor de perfecte herfstvakantie

5 wandel- en belevenistips voor de herfstvakantie

De herfst blaast op den horen, en ‘t wierookt in het hout ... Dichter Felix Timmermans wist het al: het najaar is het mooiste seizoen. Laat je overweldigen door de herfst in al zijn facetten met deze 5 tips in het Waasland. Het wordt een hele belevenis, voor jezelf en voor de kinderen. 

wl_heidebos_08.jpg

In het spoor van de paddenstoelen

Het Heidebos in Wachtebeke is verrassend gevarieerd, met dennenbossen, berken-eikenbossen, machtige beukendreven en struikhei. Op zichzelf al een attractie, maar in de maand oktober kun je er een paddenstoelzoektocht volgen op de groene AS Adventure-route van 4 kilometer. De infobordjes leren je alles over paddenstoelen, in alle formaten en kleuren. Breng zeker ook een spiegeltje mee. Zo kan je de paddenstoelen aan de onderkant bekijken zonder ze te moeten plukken en hebben de wandelaars na jou er ook nog wat aan.

Paddenstoelen zijn mysterieuze organismen. Plots steken ze massaal de kop op, een paar dagen later zie je ze soms niet meer. Maar dan nog is deze wandeling de moeite waard. Je kunt hier reeën en eekhoorns ontmoeten, of gewoon genieten van de kleurenpracht van de bladeren.

Alle praktische info vind je hier

wsl-_beveren_-_fort_liefkenshoek-4.jpg

Griezelen in Fort Liefkenshoek

Fort Liefkenshoek in Beveren is een echt waterfort, vlak bij de machtige Schelde. Kinderen zijn er gek op: kanonnen overal en in het interactieve belevingscentrum valt van alles te doen. Van het oude ‘kerkhof’ waar je aan ieder graf een verhaal van de overledene kan beluisteren tot een glazen doolhof. Je kan er zelfs een overstroming veroorzaken!

Op 29 oktober wordt het fort nog leuker, want dan trekt het zijn griezeljas aan. Mr. Creezy geeft een interactieve goochelworkshop en je kunt het geheimzinnige poppenspel Heksenberg beleven met Serafina de heks. Trek je engste kostuum aan en laat je in je favoriete griezelthema schminken bij de kindergrime. In het fotohokje leg je je outfit voor eeuwig vast. Haast je, de pompoenen staan al klaar!

Meer info vind je hier

WSL-Wachtebeke-Puyenbroeck
WSL-Wachtebeke-Puyenbroeck

Ravotten in het bos

Het Waasland zit boordevol bossen waar de kinderen zich volop kunnen uitleven. Bijvoorbeeld in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Vlak bij Parking 1 vind je het Speelbos, met bomen om in te klimmen, tunnels, een houten klim- en klauterparcours, heuvels en wilgenhutten. De ideale plek om je eens goed vuil te maken! Vlak naast het Speelbos ligt ook nog een ‘gewone’ (en erg grote) speeltuin met glijbanen, klautertoestellen, schommels, een kabelbaan, een fort en klimnetten. Dat is een heel pak speelplezier op één plaats.

Wat is er beter dan een bos of een park? Een bos én een park natuurlijk! Bospark Lokeren ligt op amper 10 minuten van het centrum van Lokeren. Klimmen in touwen, schommelen in een vogelnest of toch samen op de wip? Het Bospark omvat grote graspleinen en verwilderde stukken bos, een speeltuin, voetbalpleinen, een skatepark en een fit-o-meter. Plus nog een visvijver, dierenpark en kruidentuin. Leuk voor de ouders: vanop het terras van het BoS eetcafé kan je de speeltuin perfect in de gaten houden.

Dit zijn de bekendste speelbossen van het Waasland

wsl-sint-niklaas-de_ster_-_reynaertwandeling-3.jpg

Verken de Reynaertwandeling

Dé ster van het Waasland is Reynaert de vos uit het middeleeuwse dierenepos. Vandaar dat provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas een gloednieuwe Reynaertwandeling heeft uitgestippeld. De wandeling rondom de vijver van het domein neemt je mee doorheen het verhaal van de sluwe vos. Op de wandeling vind je verschillende verhaalpalen die je terugvoeren naar de 13de eeuw, toen Reynaert onze streken onveilig maakte. Twaalf paaltjes vertellen het verhaal aan de hand van illustraties, (voorlees)verhalen en korte doe-opdrachten. De andere zes zijn vertel- en beweegpalen: om de fragmenten te kunnen beluisteren, moet je een pedaal induwen of aan een wiel draaien. Kennis opdoen en tegelijk je spieren oefenen, het kan in één vloeiende beweging!

Meer info vind je hier

Waasland_wollenhof.jpg

Naar de kinderboerderij

Zet een kindje in een kinderboerderij en je hebt gegarandeerd succes. Herten, geiten, konijnen, kippen: ze zijn allemaal even interessant. Neem nu Het Pachtgoedhof, vlak bij de Polders van Kruibeke. De boerderij dateert al van voor 1481. Je hebt er een grote binnen- en buitenspeeltuin, heel wat hoevedieren én een brasserie, zodat ook de volwassenen er iets aan hebben. De dieren zijn te bezichtigen in de stal. Op droge, zonnige dagen kan je naar de weide om nader kennis te maken met de beestjes.

Bij deze vijf Wase kinderboerderijen zit je op rozen