6 originele activiteiten voor tieners

6 originele activiteiten voor tieners

Hier worden pubers in het Waasland gegarandeerd enthousiast van!

Zelfs tieners kunnen niet heel de dag blijven TikTokken. Zin om een frisse neus te halen? Van deze 6 Wase activiteiten worden ze gegarandeerd enthousiast. 

Peddelroute in het Waasland.jpg

1. Het water op

Waarom zou je langs het water gaan wandelen als je ook òp het water kunt? Je krijgt de keuze tussen kano’s, SUPs of kajaks, afhankelijk van hoeveel keer je in het water durft te vallen. Peddel om ter eerst naar je eindpunt of laat je meedrijven om de schoonheid en stilte van de natuur te ontdekken. Sportieve kleren die ‘een beetje’ nat mogen worden, zijn aan te raden. 

En het kan nog leuker: zoek onderweg een leuk picknickplekje aan het water en relax. De bootverhuurders geven je met plezier tips voor de beste picknickplekjes of horecazaken waar je gemakkelijk kunt aanmeren.

Ga het water op vanuit WachtebekeGa het water op vanuit Lokeren en Sinaai

Polders van Kruibeke.jpg

2. TikTok op de fiets

Als je tieners dan toch TikTokken, kunnen ze het evengoed wat actiever doen. Ideaal is de Kruibeke Fietsroute van 14 kilometer langs de mooiste plekjes van de gemeente en ook in de Polders van Kruibeke tussen de bevers, de otters en de reeën, waar telkens een TikTok-uitdaging wacht. Je kunt je dancemoves tonen op een vlonderpad en in een echt kasteel, de Giant Trick doen bij de Cosmogolem en een filmpje maken bij de zwarte (of blote?) madam. Strike a pose!

Doe de TikToktour

roa_0.jpg

3. Streetart-safari

België heeft de laatste jaren heel wat bekende street artists voortgebracht. En je kunt ze allemaal in het Waasland zien. Doel en Sint-Niklaas zijn perfecte hotspots om internationaal bekende artiesten als Roa, Resto, Bué The Warrior en Dzia te bewonderen, naast heel veel opkomend talent. 

Doel is op zichzelf al een ervaring. Een groot deel van het bedreigde polderdorp lijkt bevroren in de tijd. Een bekend beeld is de lieflijke Scheldemolen die ruw afsteekt tegen de koeltorens erachter. En er is dus ook (heel) veel streetart, van gerenommeerde artiesten en talenten in de dop. 

Sint-Niklaas is dé streetart-stad van het land. Met de splinternieuwe Street Art-kaart in de hand ontdek je meer dan 40 werken op een route van net geen 10 km, ideaal voor een wandel- of fietstocht door de binnenstad. Van een felgekleurde 'hypecourt' midden in een stadswijk tot de langste legale graffitimuur van België: Sint-Niklaas heeft het allemaal. 

Download de Street Art-kaart hier

Verbeke Foundation (Waasland)
Tentoonstelling in de Verbeke Foundation in Stekene (Waasland)

4. Kunst om op te klimmen

Kunst saai? Dan heb je de Verbeke Foundation nog niet gezien. De gigantische kunstsite, grotendeels in de openlucht, herbergt de ene verrassing na de andere. Je komt er binnen in een fantasiewereld waar niets te gek is. Je mag de kunstwerken gerust aanraken en op sommige kun je zelfs klimmen. Het lijkt soms meer op een pretpark dan op een kunstverzameling, maar vergis je niet: dit is een van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. Laat je verrassen door de bekende serre met kleurrijke raampjes, levensgrote standbeelden van olifanten tussen de bomen en een verlaten helikopterwrak. En geniet intussen ook gewoon van de omgeving, want de Verbeke Foundation is ook een natuurpark. 

Bezoek de Verbeke Foundation

waasland_kruibeke_bazel_vernieuwd_kasteel_wissekerke_2.jpg

5. Beats by Vilain XIIII

Het kasteel Wissekerke is na een lange renovatie eindelijk heropend. Je kunt dus weer ronddwalen in de grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal waar eeuwenlang de adellijke familie Vilain XIIII resideerde. Interactie staat centraal, met projecties, objecten, touchscreens, een digitale quiz en originele soundscapes.

Voor individuele bezoekers zijn er drie toffe audioverhalen. In het standaardparcours Op stap met Zoé de Feltz leidt de burggravin je mee doorheen de geschiedenis van het kasteel, die een rol speelde bij het ontstaan van België. Voor het jongere grut is er Serafina de sfinx vertelt je de geheimen van het kasteel. En ten slotte, héél leuk, is er ook het jongerenparcours De schone schijn van de 19de eeuw op een hippe soundtrack. Met muziekfragmenten en verhalen die aan de ribben blijven plakken.

Het kasteel is gelegen in een prachtig landschapspark. Wandel na je bezoek tussen de eeuwenoude bomen of ga er picknicken aan een van de verblijfsplekken.

Plan je bezoek aan het kasteel

Waasland_springkasteel De Ster_Sint-Niklaas.jpg

6. Wipeout in De Ster

Waterratten kunnen zich vanaf midden juni tot september uitleven in het Aquapark Jump van provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas. Op de opblaasbare hindernissen van het avontuurlijk waterpark kan je een vol uur springen, klauteren, klimmen, glijden … en in het water donderen, dat ook. Genoeg gesprongen? Dan kan je ook gewoon zwemmen in de enorme zwemvijver en zonnen aan het 450 meter lange strand. 

Leef je uit in het Aquapark Jump