Kano, kajak of SUP op Durme, Moervaart en Zuidlede

Kano, kajak of SUP op Durme, Moervaart en Zuidlede

Het leven is mooier in een bootje

Nu ons Belgische wegennet met een indigestie zit van heb-ik-jou-daar, geraakt een mens nergens meer. “Maar allez”, horen we je zeggen, “nét nu we het Waasland wilden bezoeken, staan de steenwegen hier weer vol toeterende bakken!”

Elk nadeel heb ze voordeel

Gelukkig woont er in het Waasland een vindingrijk volk, dat voor elk probleem de juiste oplossing vindt. De beste getuige daarvan: de booming business in kajak-, kano- en SUP-verhuur die je her en der terugvindt in de regio. Tijd om de mooiste plekjes van het Waasland te ontdekken op een kalme, originele en lichtjes vochtige manier: via het water.

Kinderen klaar om in groep te kajakken op de Zuidlede in Wachtebeke (Waasland)
Een groep kinderen gaat kajakken op de Zuidlede in Wachtebeke (Waasland)

Samen de boot in

Op en langs het water van het Waasland is het goed toeven. Aanmeren en een streekbiertje drinken, dobberen en een babbeltje doen… Er zijn slechtere manieren om een zondagmiddag door te brengen. Je kan het in een kajak doen, of in een kano. Je kan ook een elektrisch bootje huren. Maar er zijn ook originelere manieren.

Als je door de straten van Lokeren wandelt en een knappe jongeman sist je toe: “Sup, baby!”, dan is dat geen goedkope versiertruc. Het is een uitnodiging om te komen Suppen. Beschaafde mensen noemen dat ook wel “rechtopstaand peddelen”. 

De beste plekken om een boot te huren in het Waasland

In het Waasland vind je op verschillende plaatsen services voor bootverhuur. Je kan dan ook op verschillende manieren het water op. Klaar om te land én te water je moves te laten zien? Rep je dan naar:

Laat dat anker tatoeëren waar je altijd al van gedroomd hebt. Stroop je mouwen op zodat iedereen het mooi kan zien. En huur dan bij Meersland een luxesloep, een kleine sloep, een lounge, een waterspoor, een topcraft, een kajak of een SUP.

Weet je niet wat het verschil is tussen al die boten? Laat daar dan niks van merken en boek gewoon het grootste beschikbare tuig. Dat past mooi bij je anker. Eens je op weg bent, verken je de streek rond Lokeren én de stad zelf. Vanop het water, natuurlijk. Anders wordt dat moeilijk, met zo’n kajak onder je arm.

Tem de stroom vanuit Wachtebeke! Welke stroom? Wel, je kan nog kiezen. Want de Moervaart, de Zuidlede én de Durme liggen dra aan je voeten. Aan de Kalvebrug laat je jouw kano of kajak te water en verzet je puur op armkracht duizenden kubieke meters watermassa. Smeer die armpjes dus al maar in, want je zal je armspiertjes nodig hebben.

Op de planning tijdens je watertocht: glijden voorbij Daknam, peddelen tot in Lokeren, varen richting de Stekense Vaart… Kies zelf je route en je richting – en zorg dat je vooruit gaat.

Nóg een kans om de Durme en de Moervaart eens van dichtbij te inspecteren. Boek je kajak in Lokeren en ga te water. Stuur je schip(je) richting Daknam, dobber richting Sinaai en kom bij voorkeur heelhuids terug. Je vindt de steigers van Kajak Company aan de markt in Lokeren. 

Vanuit brasserie Bavohoeve in Mendonk kan je de Moervaart verkennen op een Stand Up Paddle (SUP). Je SUP-board, peddel én waterdicht telefoonhoesje kan je reserveren via de handige website of app van SUP SUP Club. Alles wat je nodig hebt, ligt voor jou op je aangegeven uur klaar in een locker aan de Bavohoeve. Locker openen, en Suppen maar!

Waar is ’t land? In ’t Waasland!

Dus, zeeleeuwen en meerminnen, voor wie het graag wat nat heeft is het Waasland de uitgelezen plek. Zorg dat je niet kantelt, altijd diep inademen vóór je toch kapseist en niet te hard spetteren in de richting van de groottante of plezante nonkel! Dan komt het allemaal wel goed met dat bootje – en met jou.

Laat je verleiden tot de peddelroute!