Fietsroute door en voor creative minds

Fietsroute door en voor creative minds

Fiets eens een creatief brein binnen

Deze route is een uitgelezen trip voor creatieve warhoofden. Die kunnen op twee wielen op zoek gaan naar sporen van alle befaamde creatieve warhoofden die het Waasland baarde. Als dat maar goed komt.

Download de route

Een rijk gevuld menuutje

Maar natúúrlijk komt dat goed! Kijk maar eens naar de menukaart die we je onder de neus schuiven. Het Mercatormuseum! SteM! De Verbeke Foundation! Het Stropersbos! Stuk voor stuk creatieve enclaves in een steeds grijzer wordende wereld. 

Gelukkig is daar het Waasland nog om af en toe de kont tegen de krib te zetten. De creatieve geesten kwamen hier al uit de kolen in de middeleeuwen – en ze komen er ook vandaag nog uit. Tijdens deze Creative Minds Fietsroute duik je in hun brein, zie je de wereld door hun ogen en spettert van tijd tot tijd het vuurwerk in je kop bij het zien van zoveel geniaals. Klaar voor? Geest open en gaan!

Contradictorisch beginnen

Om onze ode aan de dwarsliggers te beginnen, ga je naar het Waasland Shoppingcenter in Sint-Niklaas. Een beetje een contradictorisch begin – geven we toe! – maar een mens moet ergens starten. Gelukkig ben je in één bescheiden ruk in hartje Sint-Niklaas, waar de eerste Creative Mind z’n armen voor je spreidt.

En dat is meteen een klepper: cartograaf Mercator. De man die ons een beter beeld van de wereld gaf. Dit genie werd hier geboren – ’t is te zeggen: in Rupelmonde – en dat kan natuurlijk niet zomaar passeren. Hoewel hij al in de 16de eeuw zijn stempel drukte, is die nog goed bewaard gebleven. In het Mercatormuseum volg je zijn levensloop en ontdek je de geschiedenis van de cartografie. 

Sint-Niklaas blijft baas

Blijf nog even hangen hier, want even verderop ligt ook nog het SteM, ook wel het Stedelijk Museum Sint-Niklaas genoemd. Als je een duikje wilt nemen in de geschiedenis van de stad én het Waasland, kom je hier vast aan je trekken. 

De Salons mag je zeker niet skippen. Daar hangen authentieke schilderen van Rubens, meneer. En een tableau van Ensor, mevrouw. Een mens zou voor minder een Salontje doen. 

Geen tijd om te luiwammesen

Vooruit, de fiets weer op nu. Creative Minds hadden ook geen tijd om te luiwammesen. Duw de pedalen stevig in en rij richting Kemzeke, al waar de Verbeke Foundation te midden van de bossen ligt te pronken. Met meer dan 12 hectare aan natuurgebied, 20.000 vierkante meter overdekte expositieruimte én een openluchtpark met kunst die je mond doet openvallen van verbazing, is dit een trekpleister voor iedereen die houdt van koppige baanbrekers met een flink paar… Lef! Met lef, willen we zeggen.

De Verbeke Foundation is eigenlijk een attractie op zichzelf. Als je een traan in je ooghoek voelt opwellen wanneer je de site per fiets verlaat, troost jezelf dan met de gedachte dat je binnenkort nog eens een dagje terugkomt.

Klompen, trein, natuur, smokkel

Veel tijd om te treuren is er niet. Daar komt het Klingspoor al op je pad. Een leer- en belevingssite die 4 erfgoedthema’s in de pot gooit en ze flink laat borrelen. Maak een reis langsheen de spoorwegen, de klompennijverheid, verborgen smokkelroutes en weelderige natuur – een niet-alledaagse combo, dat moeten we bekennen. 

Aan Het Klingspoor vergaap je je ook aan de dodendraad – een elektrische draad onder hoogspanning die de Duitsers gebruikten om de smokkel tegen te gaan. Luguber, maar toch ook wel razend interessant.
 

Het vreedzame leven van runderen en schapen

Klaar voor nog een tripje? Na een paar kilometer kom je terecht in het Stropersbos. Een woud van 500 hectare groot, waar konikpaarden, Gallowayrunderen en schapen timmeren aan de weg richting een vredelievend bestaan in elkanders buurt. Alle drie de beestensoorten grazen hier namelijk de ondergrond proper en staan zo in voor duurzaam natuurbeheer. 

Als je hier en daar op een stukje omwalling stoot, blijf er dan even naar kijken. Beeld je in hoe hier in de 18de eeuw onze noorderburen tevergeefs onze contreien probeerden in te lijven. De Bedmarlinie hield ze gelukkig op een afstand. 

Op het juiste oude spoor

Ok, die Creative Minds Fietsroute mag zo stilaan wel op z’n einde lopen. Je fietst immers niet elke dag 45 kilometer aan één stuk! Maar wacht, eerst nog even de schoonheid van de oude spoorlijn bewonderen. Je laatste etappe van deze fietstocht volgt immers het aangelegde fietspad langs de antieke rails. 

De omgeving is mooi, het lawaai is miniem, de lucht is zuiver… Perfect om je creatieve brein te trainen en een magnifiek nieuw idee uit te denken dat de wereld zal veranderen. Of je kan gewoon naar de voorbij fladderende vogeltjes kijken – mag ook!

Creativiteit moet je voeden

Van al die creativiteit poogt een mens al eens dorstig te worden. Gelukkig is daar ’t Boskafeeke, een voortreffelijke taverne waar de sissende grill altijd gloeiend heet staat. Een kleine hap, een smakelijke lunch of een vleesfestijn zoals geen ander? Tast toe! Maar ook een simpel drankje kan je hier bestellen. Je wordt altijd met de glimlach geholpen.

Ook een optie: Eetcafé Blablabla. Je weet meteen wat je kan verwachten. Een gezellige zaak met een aanstekelijk rumoer, waar men weet dat de beste gesprekken worden gevoerd boven een goed gevuld bord lekker eten. Bestel een copieuze maaltijd met een perfect gegaard rundstuk – of een zoete pannenkoek met een warme chocomel. Afsluiten doe je met het bier van de maand, geselecteerd door de waard en altijd een succes.

Nu is ’t aan jou

Voel je het al tintelen om ook een échte Creative Mind van het Waasland te worden? Wij houden je niet tegen! Kom de speciaal uitgestippelde fietsroute uitproberen en tank een broodnodige portie creativiteit bij – gebaseerd op de wonderlijke koppen uit de Wase geschiedenis. 

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Creative minds fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

VerbekeFoundation_SandraKoning2.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Creative minds fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Kapelstraat
9100 Sint-Niklaas
Length
39,3 km
Time
2u 25m
Terrain
89% Verhard
Actions
Bekijk deze route