Laat je varen over de Schelde

Laat je varen over de Schelde

Ontdek riviertochten

Als wij zeggen: “Riviertocht op de Schelde”, dan denk jij misschien aan een groepje overgrootmoeders dat pannenkoeken met kinnekessuiker naar binnen speelt, terwijl ze nippen van een lauwe chocomelk. Op de achtergrond: zoete volksmuziek uit een oude stereo.

Hebben we ’t juist geraden? Goed, dan is het tijd om je even uit je fantasie te helpen. Niet dat we willen beweren dat riviertochten op de Schelde plots bruisende creatieve plekken zijn die je moét gezien hebben. Maar misschien moet jij maar eens uit je comfortzone komen. Ja, jij daar. Stap eens een andere wereld in en beleef zelf dat de riviertochten op de Schelde ook onder je huid kunnen kruipen.

Een huwelijk van surrealisme en realiteit

Nee, het zal je verrassen. De riviertochten op de Schelde zijn werkelijk een aangenaam tijdverdrijf. Een boeiende mix tussen natuur en melancholie. Waarbij je op de oevers fantastische groene vergezichten kan zien – om honderd meter verder weer de spuwende fabriekspijpen van de haven te zien opdoemen. 
Het is een unieke beleving, dat is het minste wat je kan zeggen. Absurd, af en toe. Surrealistisch zo nu en dan, dat ook. Hier bundelen we alle personages die het leven bevolken, op één boven- en onderdek. En jij mag in die roman-in-real-life natuurlijk niet ontbreken.

Geef het een kans…

Dus: geven we het een kans? Jazeker, we geven het een kans. En we geloven van ganser harte dat jij ’t je niet zal beklagen. Omdat jij ziet dat schoonheid ook in lelijkheid kan zitten. In de spuwende schoorstenen van een haven, bijvoorbeeld. Of in tuffende mastodonten van de zee die op weg zijn om hun waren te lossen op de kades.

Stap aan boord van een microkosmos die je nergens anders aantreft. Laat de kapitein varen, zet je op een plastic stoeltje op het bovendek en zie de mooiste landschappen buitelen over industriële chaos aan de havenoevers. 

Waasland_scheldetocht_rivertours_temse.jpg

Riviervaarten op de Schelde: waar?

Als je een stalen vaartuig op wilt stappen om de Schelde te bevaren, kan je terecht op drie plekken in het Waasland. Je kan in groep komen of alleen. Je kan warm binnen zitten of de koude rivierwind door je haren laten waaien. Je kan een babbeltje slaan of je hoofd in je jas verstoppen om in stilte te genieten van alles rond je. Maar ons advies: stap op en beleef de regio vanop het water. Je zal er geen spijt van krijgen. 

1.    Rivertours in Temse en Dendermonde

Bij Rivertours neem je deel aan toeristische boottochten die vertrekken vanuit Dendermonde en Temse. Halve dag of hele dag? Dat moet jij weten. Als je dat wilt, kan je zelfs een boottocht mét gids boeken. Die voorziet dan de begeleidende tekst bij wat je ziet. En dat is wel wat, want het leven langs de rivier is een mooi leven, met bezienswaardigheden die je af en toe stevig verrassen.

2.    Riverstar Waasland in Temse en Rupelmonde

Varen op Rupel of Schelde? Riverstar organiseert halve- en hele dagtochten mét nautische gidsen. De uitgestorven steenbakkerijen langs de Rupel, de bloeiende industrie langs de Schelde, de groene oases langs de waterkant… Je komt alleen of in groep en voegt je bij een gevarieerde brigade van waterontdekkers. 

3.    DeWaterbus in Kruibeke

Havenarbeiders staan niet in de file. Die pakken DeWaterbus – net zoals véél andere mensen, trouwens. Die vaart van Kruibeke of Beveren naar ’t Stad en weer terug. Jij kan erop springen en voor 3 euro een enkel ritje maken. Dat gaat goed vooruit, moeten we zeggen. DeWaterbus is dan ook een pendeldienst, geen toeristische boot die tegen twee kilometer per uur de waterloop afsjokt. Vertel nu zelf: als je moet kiezen tussen aanschuiven in de Kennedytunnel of een ritje over het water, dan heb je toch meteen gekozen?

Beleef zelf een boottocht op de Schelde

Stap uit je comfortzone, het water op. De stroom én de riviertours zijn er voor iedereen. Van pannenkoeken etende bommaatjes tot bonken van havenarbeiders – en alles daartussen. En dus ook voor jou.