Stekense Vaart en Moervaart

Stekense Vaart en Moervaart

Steek eens een vaart over

Als de tijd vergeet verder te tikken, hoef je niet noodzakelijk naar de uurwerkboer te rennen voor een nieuw horloge. Het is ook gewoon mogelijk dat je de twee mooiste vaarten van het land hebt ontdekt. 

Kronkelende, wonkelende watervaart

In het Waasland kronkelen de Moervaart en de Stekense Vaart zich een weg doorheen grasgroene velden en langs beeldschone dorpjes. De fiets- en wandelpaden op de oever halen de angel van stress en drukte met een welgemikte ingreep uit het dagelijkse leven. 

Terwijl jij wandelt, kuiert, luiert en trapt met een rivierbriesje op je voorhoofd. Je moet geen peperdure sauna boeken om eventjes de spierspanning te laten verdwijnen. De twee verrassende vaarten verkennen is méér dan genoeg – en bakken goedkoper.

Waasland_Spletterenbrug_Eksaarde.jpg
waasland_moervaart_wachtebeke.jpg

Twee voeten of twee wielen?

Of je nu graag stapt of bolt, dat maakt niet veel uit. Het netwerk van jaagpaden dat netjes langs de vaarten is gedrapeerd, charmeert wandelaars én fietsers. Doe dus die comfortabele wieleroutfit aan en ga voor goud – of peddel simpelweg op je duizendste gemakje langs al het overweldigende natuurschoon.

En wat zou een fietstochtje zijn zonder een welverdiende pitstop in een gezellig cafeetje onderweg? Je botst langs de Moervaart en de Stekense Vaart dan ook regelmatig op een gezellige taverne of een charmante estaminet waar je honger en dorst met de glimlach bestrijdt.

Zèg, ma! Is dat Sigma?

Wanneer de Durmevallei en de Polders van Kruibeke op je tocht belanden, lijkt het landschap plots op een drassig biljartlaken van wiegende grassprietjes. Hier en daar liggen koppige plassen in de velden, omringd door weelderige plantjes en zoemende beestjes. Maar natuurlijk ook: sierlijke watervogels die hier hun nest komen maken en met honderden tegelijk opvliegen en weer landen. Een streling voor het oog, in de gezapige rust van het Waasland.

Beide domeinen maken deel uit van het Sigmagebied. Dat is een gecontroleerd overstromingsgebied dat de dorpen in de omtrekt behoedt voor wateroverlast. Nu en dan, wanneer het water te hoog staat, overstromen ze. Dat resulteert in een prachtig tafereel vol slikken en schorren. De natuur deelt hier de lakens uit, maar jij mag even op bezoek komen.

Tip: volg de Go with the Flow Fietsroute en leer ook dit gebied van z’n mooiste kant kennen.

Waasland_Stekense Vaart_Stekene.jpg

Hou de vaart erin

Wist je dat de Moervaart al bijna 725 jaar oud is? En dat de Stekense Vaart met z’n 700 jaar niet moet onderdoen? Gelukkig verwachten deze waterdames op leeftijd niet dat je het rustig aan doet. Wandelen en fietsen kan hier volledig op je eigen tempo. En je kiest zelf hoe ver je gaat, want in de nabije omgeving is er genoeg lekkers om van te smullen als je écht nog niet naar huis wilt.

Zo kom je aan de Stekense Vaart op een steenworp van de Fondatie van Boudelo, passeer je op een haar na het bosreservaat De Heirnisse én lonken de Stekense Meersen je dichterbij. De Moervaart serveert je dan weer enkele knappe ijzeren ophaalbruggen. Beschermde monumenten die een industriële toets geven aan deze groene omgeving.

Kom het zelf beleven in het Waasland

Verken de jachtpaden langs de Stekense Vaart en de Moervaart. Wikkel je in een groen dekentje van slikken, schorren, polders en waterlopen. Doe het te voet of met de fiets, op het tempo dat bij je past. Zeker doen!