Wase ondernemer Pijp- en Tabaksmuseum aan het woord

Wase ondernemer Pijp- en Tabaksmuseum aan het woord

Insider tips voor Sint-Niklaas

Het Waasland zit boordevol verborgen parels. Plekken waar je per ongeluk komt of waar je juist naar op zoek gaat na een tip van een insider. Plekken die inspireren en verwonderen, in de natuur of in de stad. Het pijp- en tabaksmuseum in Sint-Niklaas is zo’n plek.

Het museum ligt een beetje verborgen, wat weggestoken tussen de winkelstraten, maar wel centraal in de stad.  Wij stapten in de historische rokerscultuur en spraken met Bart Thiron over bijzonder erfgoed. Een plek die gezelligheid en een lang vervlogen rust uitstraalt. 

Bart vertelt trots over zijn vader, de grondlegger van deze verborgen parel. “Het museum werd in 1992 opgericht door mijn vader Richard Thiron, die een fervent pijproker en verzamelaar was. Tevens was hij altijd ondernemend. Hij richtte samen met enkele vrienden een pijprokersclub op. Op die manier groeide zijn verzameling én de ambitie om een museum op te zetten.”  

Het museum bestaat dus  al bijna dertig jaar. Na het overlijden van zijn vader in september 2016 werd besloten om het museum voort te zetten. “We vonden het zonde om het werk van mijn vader verloren te laten gaan. Hij was enorm gepassioneerd. Het was veel meer dan een hobby, het was zijn levenswerk.”

waasland_pijp en tabaksmuseum_sint-niklaas.jpg

De historische Wase rokerscultuur opsnuiven

In het museum kun je de geschiedenis van de rokerscultuur opsnuiven. Een inkijk krijgen in de wondere wereld van de pijp, sigaar en tabak. Het museum herbergt een unieke collectie rookwaren. “We benadrukken de sfeer rond deze rookwaren met de sociale en culturele impact. Het museum promoot het roken pertinent niet”, licht Bart toe.

Stap je binnen in het museum, dan zie je meteen het spektakelstuk. Hier ligt de grootste sigaar ter wereld. De sigaar heeft een lengte van 6,43 meter, een diameter van 47 centimeter en een gewicht van 400 kilogram. Maar er is nog veel meer te ontdekken. Een unieke en educatief opgebouwde collectie toont de ontwikkeling van de kleipijp vanaf 1492 tot heden. Ook de sigarenmakerij en de tabaksteelt in België komen ruim aan bod. In de jaren 20 tot 70 van de vorige eeuw bloeide de sigarenindustrie in Sint-Niklaas. In de hoogtijdagen waren er  meer dan drieduizend sigarenrollers. Heel wat interessante stukken van het museum komen uit de oude Sint-Niklase sigarenfabriek Mignot & De Block.

Bart vertelt enthousiast: “Een toerist beseft niet hoeveel verschillende soorten pijpen, sigaren, sigarenbandjes, pijpenrekjes, aanstekers, luciferdoosjes en nog zo veel rookwaren er zijn. Onze bezoekers staan geregeld versteld van die verscheidenheid, die hoeveelheid. Er zitten hele verhalen achter die ene geurende pijp, die dikke, soms stinkende sigaar.”

“We benadrukken de sfeer rond rookwaren, maar we promoten het roken pertinent niet.”

Sinnekloase verwenkoffie in de pijprokerssalon

Op de eerste verdieping van het museum bevindt zich een wel heel bijzondere ruimte. “Het Reynaertsalon was de locatie waar de pijprokersclub van mijn vader bij elkaar kwam om samen een pijpje te roken. Soms wel met twintig personen. Je kan het nog altijd ruiken. De geur is aangenaam, het stinkt er niet”, vertelt Bart met enige weemoed.

Nu kunnen bezoekers hier een streekproduct nuttigen tussen de tabakspotten en waterpijpen. Bart: “We schenken hier Sinnekloase verwenkoffie en thee en Woas verwenbier en sap. Ook organiseren we in deze salon regelmatig kleine kamerconcerten met een of twee muzikanten die zondagochtend een half uurtje muziek spelen. Dit zorgt voor een zeer aangename sfeer. Op die manier houden we het museum extra boeiend aangezien de collectie op zich niet veel wijzigt.”

Waasland_Sint-Niklaas_Pijp-en Tabaksmuseum.jpg
Waasland_Sint-Niklaas_Pijp-en Tabaksmuseum1.jpg

Eigenwaas ondernemen als eerbetoon

Het voortzetten van het levenswerk van zijn vader vraagt veel tijd en werk van Bart, maar hij doet het met liefde.

“Het is een fijne uitdaging om het museum een nieuwe toekomst te geven. Om het werk van m’n vader zuurstof te kunnen geven zodat het nog lang kan blijven meegaan. Mijn moeder, nonkel en enkele vrienden van mijn vader zijn betrokken in de museumwerking en proberen zoveel mogelijk te helpen waar nodig. Het is mooi om geschiedenis te laten leven en we zien het als een eerbetoon aan mijn vader. We laten het museum herleven, maken het klaar voor de toekomst. Want we gaan voor nog minstens 25 jaar erbij.

We willen de verhalen rond de pijp, sigaar en tabak naar boven halen. Meer het persoonlijke verhaal achter het object vertellen. Zonder inbreuk te doen op de door mijn vader samengestelde collectie proberen we te diversifiëren. Wel moeten we dringend op zoek naar extra vrijwilligers, want het is enorm veel werk. Maar het geeft  altijd veel voldoening om te horen dat mensen onder de indruk zijn van de collectie en dat ze blij zijn met de uitleg die we geven “, vertelt Bart. 

waasland_pijp en tabaksmuseum 3_sint-niklaas.jpg

Fier op de Wase roots

Inmiddels is Bart zelf 36 jaar. Hij is geboren en getogen in Sint-Niklaas en het Waasland is voor hem een evidentie. Bart: “Het is een prachtige streek met heel veel diversiteit die ik op een latere leeftijd ongetwijfeld nog zal ontdekken. De centrale ligging, mooie natuur en verborgen pareltjes als ons museum, maken het Waasland uniek. We zijn fier op onze roots en we willen dat in toekomst ook meer duidelijk maken in de collectie. Door de economische geschiedenis van de sigarennijverheid duidelijker te laten zien.”

Als hij niet aan het werk is snuift Bart kunst en cultuur op. Hij bezoekt graag andere musea in ons land en gaat vaak naar het theater of een operahuis. Ook verdiept hij zich in de kunstgeschiedenis. Een lekker glas wijn en goed eten, daar houdt hij van. “Ik ben een echte Bourgondiër”, zegt hij met een grote glimlach.

Voor bezoekers aan Sint-Niklaas heeft Bart twee insider tips. “Ons museum ligt vlak bij de stedelijke musea. In combinatie met de Salons voor Schone Kunsten kan je het als een museale driehoek bekijken. En nabij ons museum is het Regentieplein, wat toch wel hét mooiste pleintje is van de stad.”

Het museum van Bart bezoeken

Ben je enthousiast geworden over het pijp- en tabaksmuseum in Sint-Niklaas? Kom dan zelf de bijzondere collectie van Barts vader bewonderen. Je krijgt geen ellenlange rondleidingen, maar kunt lekker op je gemak door het museum rondlopen. Vergeet niet om wat tijd te besteden in de Reynaertsalon, hier komt de sfeer uit vervlogen tijden echt tot leven. Je zult vast genieten van de prachtige verhalen over de rokerscultuur in deze verborgen Wase parel. 

Het museum van Bart bezoeken

Waasland_Sint-Niklaas_Pijp- en Tabaksmuseum.jpg
waasland_pijp en tabaksmuseum 2_sint-niklaas.jpg

Ben je enthousiast geworden over het pijp- en tabaksmuseum in Sint-Niklaas? Kom dan zelf de bijzondere collectie van Barts vader bewonderen. Je krijgt geen ellenlange rondleidingen, maar kunt lekker op je gemak door het museum rondlopen. Vergeet niet om wat tijd te besteden in de Reynaertsalon, hier komt de sfeer uit vervlogen tijden echt tot leven. Je zult vast genieten van de prachtige verhalen over de rokerscultuur in deze verborgen Wase parel. 

Straat + huisnummer
Regentiestraat 29
9100 Sint-Niklaas
E-mail
Telefoonnummer
+32 478 59 38 21
External_link