Bijzondere Waaslandse streekproducten

Bijzondere Waaslandse streekproducten

Enkele eigenwase lekkernijen onder de loep

Stekense kneutels, hopjesjenever of ambachtelijk hoeve-ijs,… Het is maar een greep uit de brede waaier aan traditionele streekproducten uit het Waasland. Elke streek heeft wel zo’n eigen typisch hoeve- en streekproduct waaraan een verhaal of rijke geschiedenis verbonden is. Jaarlijks vindt in het Waasland het Ambachtelijk Weekend plaats waar je veel producten van Wase bodem kunt leren kennen en zelfs proeven! Bekijk het overzicht van 10 opmerkelijke Waaslandse streekproducten en verwen jouw smaakpapillen.

Hopjenever uit het Waasland

De befaamde hopjenever vindt zijn herkomst in het Waasland. Benieuwd naar hoe zo’n hopborreltje smaakt? Ga dan zeker langs bij Brouwerij Verhofstede in Nieuwkerken-Waas. Deze ambachtelijke likeurbrouwerij maakt jenever met een kwinkslag naar het verleden. Waar vroegere generaties bier brouwden, rijpt nu hopjenever uit het Waasland. De eigen wilde hop, rijp geplukt, wordt gekookt voor de verwerking tot jenever. Helemaal in lijn met de brouwtraditie dus. Het eigen hopextract is de smaakmaker en graanalcohol maakt de hopjenever af.

Waasland_BallonpralineschocolatierVyverman_Sint-Niklaas.jpg

Ballonpralines uit Sint-Niklaas

Wie Sint-Niklaas zegt, zegt ballonstad. Dat is ook chocolatiers Wauters en Vyverman niet ontgaan, want zij maken onder andere artisanale ballonpralines die vanuit traditioneel en authentiek ambachtwerk zijn ontstaan. De lekkernij verwijst dus naar Sint-Niklaas als ballonstad, en op een mooie metalen doos is een van de oudste ballonmanifestaties op de Grote Markt afgebeeld.

Je hebt keuze uit drie verschillende smaken pralines: pure chocolade met de likeur Saint Nicolas, melkchocolade gevuld met praliné krokant en witte chocolade met een kriekensmaakje. Loopt het water jou ook al in de mond?

Aerts Speculaas uit Waasmunster

Met zijn Vlaamse erkenning als streekproduct, val Aerts Speculaas in de smaak in heel Vlaanderen. Wat Aerts speculaas zo speciaal maakt? Het goed bewaarde familierecept dat (groot)vader Hubert samenstelde. Sinds 1927 bleef het onveranderd, want wat goed is, behouden ze. En dat al 4 generaties lang. Hij doseerde de beste grondstoffen en fijnste kruiden. Je vindt bij Aerts Speculaas geen spoor van kleurstoffen of bewaarmiddelen terug. Toch blijft de speculaas maandenlang vers, zodat je er lang kan van genieten.

Geitenboerderij geitenkaas Lokeren

Lokerse Geitenkaas

Vroeger stond de geit bekend als de koe van de arme man, maar sinds de jaren ’80 verwerkten jonge boeren rauwe geitenmelk tot verse kazen.

De Lokerse geitenkaas van Peter van Kerckhove werd erkend als lokaal streekproduct. Iedereen die de verse geitenkaas wil proeven, kan terecht bij de geitenboerderij ’t Eikenhof in Lokeren. De kaas wordt er nog op ambachtelijke wijze gemaakt. Daarnaast vind je er ook yoghurt en ijs. Mensen met een koemelkallergie vinden bij ‘t Eikenhof een lekker alternatief! En wie wil, kan de geitjes buiten zien lopen bij mooi weer.

Bloesemsiroop uit Kruibeke

Bij Blossoms & Berries in Kruibeke kan je terecht voor verse siropen die lokaal vervaardigd worden met verse bloesems, bessen en kruiden. Ze zijn volledig natuurlijk en met de hand geplukt en ambachtelijk gebrouwen. Ze bundelen een verrassende kracht van reuk en smaak, waarmee je eerlijke limonades, cocktails en aperitieven kan maken.

Waasland_Marc De Boey_Sint-Gillis-Waas - 1920x720.jpg

Ambachtelijk hoeve-ijs 

Voor overheerlijk ambachtelijk hoeve-ijs moet je bij IJshoeve De Boey in Sint-Gillis-Waas zijn. Het familiaal melkveebedrijf, gelegen in Konings-Kieldrecht polder tussen de historische dijken, experimenteert en ontwikkelt eigen exclusieve smaken van hoeve-ijs. Met meer dan twintig smaken hebben ze voor elk wat wils. Om een voorbeeldje te geven: het yoghurt-kers-ijsje is gemaakt van vruchten uit eigen streek. Kom gerust eens proeven, ze houden een bordje koud!

Garden Gin uit Meerdonk

Kruiden, bloemen, fruit en gin. Je zegt het wel in één adem, maar het is zeker geen bandwerk. Het is een werk van passie en geduld. Zaaien, oogsten, stoken en afwerken. Elke fase van het productieproces wordt met de hand en liefde voor de gin doorlopen. Alle ingrediënten zijn zelf gekweekt wat bijdraagt tot het unieke karakter van de producten. Zelfs de mooie, artistieke etiketten worden handmatig op de flessen gekleefd. Op deze manier creëren Bart Verelst en Kirsten van Campenhout een fantastisch product. Het geheim van Garden Gin is dus eerder een heel avontuur. 

WSL_Sint-Niklaas_van_poeck.jpg

Van Poeck koffie en thee uit Sint-Niklaas

Dé koffie- en theespecialist in het Waasland, sinds 1866? Wat moeten we nog vertellen? Voorvader Jos Van Poeck startte een traditie van meer dan 150 jaar zonder stil te blijven staan. “Elke zaak smaakt”, afficheren ze en dat proef je als klant. Dat ruik je, dat zie je. In hun assortiment koffie, thee, bijpassende zoetigheden en zout aanbod. En dat is ook zichtbaar aanwezig bij de stijlvolle koffie- en thee-accessoires die ze aanbieden. Hier kom je niet buiten zonder iets te kopen, maar hier kan je ook niet passeren zonder, vol passie voor lekkers en goesting naar meer, naar binnen te gaan. Een échte Wase winkelbeleving in de Stationsstraat in Sint-Niklaas.  

Reynaertgebak uit Sint-Niklaas

Het Reynaertgebak werd in 2013 erkend als streekproduct, precies veertig jaar nadat het werd voorgesteld in het Sint-Niklase stadhuis. Het gebak is onlosmakelijk verbonden met de Wase hoofdstad. Het dankt zijn naam aan de Reynaert-massaspelen die toen plaatsvonden.

Oorspronkelijk dateert het gebak al van de negentiende eeuw, toen het als ‘Gâteau de Saint-Nicolas’ bij vele Sint-Niklase families op zondagmiddag op tafel verscheen. De belangrijkste ingrediënten: biscuit vanille, geroosterde amandelen, marsepein en in Grand Marnier gedrenkte ananas.
En wist je dat het gebak op het verlovingsfeest van Filip en Mathilde stond op het dessertbuffet?!

Waasland_GrensparkGS_DavidSamyn2.jpg

Pré-salé vlees uit het Grenspark Groot Saeftinghe

n het Grenspark Groot Saeftinghe, op de grens van Waasland met Zeeland, grazen de Saeftingher koeien. Op het Saeftingherhof zijn de Belgisch Wit-Blauwe runderen het hoogste goed. Wat deze Saeftingher runderen zo bijzonder maakt, is dat zij het hele weideseizoen doorbrengen op de hogergelegen gebieden waar ze grazen van de zilte vegetatie. Zo ontstaat het smakelijke pré-salé vlees. De lichtgezouten smaak blijft tijdelijk waarneembaar en het vlees heeft een mooie donkerrode kleur.

Azalea’s uit Lochristi

Voor kwalitatieve azalea’s van eigen bodem, moet je in de gemeente Lochristi zijn. Azalea’s zijn niet alleen een van de populairste bloeiende kamerplanten maar ook dé vedetten van de Oost-Vlaamse sierteelt. De azalea als erkende streekproduct van de ‘bloeiende gemeente’ is een van de voornaamste Lootse succesbloemen. Er is niet voor niets een 'Lochristi fietsroute' door bloemenvelden. Maak kennis met het bloeiende stukje erfgoed.