Gastronomisch dineren in het Waasland
Laat je culinair verwennen bij deze toprestaurants
Een klassiek gerecht in een nieuw jasje, pure ingrediënten als een kunstwerk geserveerd en perfecte wijn-spijs combinaties. Waaslanders zijn verzot op uitgebreid gastronomisch dineren. Je vindt in onze streek dan ook volop restaurants en eetgelegenheden om met volle teugen te genieten van het goede leven.
Wij zetten de echte toprestaurants van Waasland voor je op een rij. Sterrenrestaurants, restaurants met een Bib Gourmand vermelding in de Michelin gids en toppers volgens Gault&Millau. Ontdek de tien culinaire hotspots met de meest verfijnde cuisine, of restaurants die qua locatie nét iets anders zijn.
1. Sterrenrestaurant Hofke van Bazel
Al ruim 25 jaar is het Hofke van Bazel een begrip in de culinaire wereld. Chef Kris de Roy en zijn team koken hier de sterren van de hemel. Het is een van de dertien restaurants in België met een groene Michelin ster. Kruiden en groenten komen uit de eigen moestuin, de voedselverspilling is minimaal en ze kiezen steeds vaker voor vegetarische cuisine. Je geniet hier van de duurzame keuken in een historisch pand aan het pittoreske kerkplein van Bazel. In de romantische tuin dineer je in de zomer intiem en je kunt er heerlijk overnachten voor een gastronomisch weekend.
2. Sterrenrestaurant 't Korennaer in Nieuwkerken-Waas
Sterrenchef Edwin van Goethem werkt alleen met eersteklas basisproducten en het liefst met ingrediënten die uit zijn eigen dorp komen. Hiermee creëert hij culinaire hoogstandjes met een eigen signatuur. Sterwaardig, volgens Michelin. De laatste tijd proef je subtiel verweven Japanse invloeden in zijn culinaire gerechten. In het vernieuwde moderne interieur met open keuken of in de gezellige tuin ervaar je de klasse van 't Korennaer.
3. Sterrenrestaurant Sense in Waasmunster
In de groene omgeving van Waasmunster vind je het restaurant van chef Michiel De Bruyn en gastvrouw Frederika Vandeleur. Hier dineer je culinair in een aangename ambiance met blik op de open keuken. De verfijnde geuren en pure smaken prikkelen al je zintuigen. En dat is ook precies de bedoeling bij Sense.
Culinair restaurant met Bib Gourmand bij Michelin
4. Trattoria Bazalia in Bazel
Burrata, ossobucco en frambozen met mascarpone. Bij Trattoria Bazalia zijn het de authentieke producten uit Puglia die schitteren in traditionele gerechten. Het restaurant ligt boven sterrenrestaurant Hofke van Bazel en heeft een romantisch decor. Hier kun je echt gastronomisch dineren tegen een voortreffelijke prijs-kwaliteitverhouding.
5. Restaurant Den Silveren Harynck in Sint-Niklaas
Ben je een bon vivant, kom dan zeker proeven van de Franse keuken bij chef Luc van Landeghem en zijn vrouw Elsje. Hier dineer je klassiek, met een experimentele twist. Al dertig jaar weten fijnproevers de weg te vinden naar Den Silveren Harynck.
6. Restaurant Wilford T in Temse
Gastronomisch dineren te midden van kunst pur sang. Bij de jonge chef Tom Vermeiren beleef je een culinaire ontdekkingstocht tussen de bijzondere werken van kunstgalerij Wilford X. Uiteraard worden de pure gerechten kunstzinnig geserveerd vanuit de open keuken. Je tafelt bij Wilford T in een intieme setting.
7. Restaurant D’Oude Pastorie in Lochristi
Zuivere smaken, geraffineerde producten en eerbied voor het seizoen. Chefkok Jan Audenaert creëert graag bijzondere culinaire menu’s met groenten en exotische kruiden. De minimalistische inrichting van de gerestaureerde pastorie weerspiegelt het streven naar eenvoud en perfectie. Gastvrouw Ann zorgt voor de gracieuze bediening in dit verfijnde restaurant. D'Oude Pastorie staat waarborg voor heerlijk gastronomisch dineren.
8. Restaurant De Ceder in Kruibeke
Al veertig jaar een gastronomisch begrip in Waasland. Restaurant de Ceder weet met haar frisse interieur en Belgisch-Franse keuken steeds weer te verrassen. Chef Frederick en zijn team creëren delicate combinaties van al het lekkers uit de natuur. Samen met zijn vrouw Karlijn runt hij ook naastgelegen B&B Ceder10. Perfect voor een culinair weekend weg.
9. Restaurant Herbert Robbrecht in Vrasene
Chef Herbert en zijn echtgenote Martine ontvangen je graag in hun huis van goede smaak. Het toprestaurant is gevestigd in een stijlvolle villa met hemelse tuin. Hier dineer of lunch je gastronomisch met een mediterraan accent. Het dagelijks vers gebakken brood is magnifiek en neem vooral ook een kijkje in de prachtige wijnkelder.
10. Restaurant Nova in Sint-Niklaas
Chef Guy De Jonghe en gastvrouw Tineke Maerevoet kozen met Nova voor een nieuw pand mét open keuken. Hier proef je gerechten vol vuur en finesse: van focaccia met smaakvolle dips tot kort gegrilde langoustine en perfect saignant gebakken entrecote. Nova bevestigt zijn klasse met twee koksmutsen in Gault&Millau.
11. Restaurant De Dorsvlegel in Sint-Niklaas
In restaurant De Dorsvlegel delen vader Stefaan en zoon Matthias Bogaert hun passie voor vlees. Hun specialiteit: het rijpen van rundvlees, creatief verwerkt in gerechten zoals dumplings met dry aged beef of perfect gebakken simmental entrecote met huisgemaakte bearnaise. Afsluiten doe je met een verfijnde tarte tatin.
12. Restaurant Ukiyo in Stekene
Onder de kerktoren van Stekene brengen de broers Bodi en Timothy De Munck een verfijnde Frans-Japanse keuken in een stijlvol gerenoveerde pastorijwoning. Denk aan rauwe kingfish met groene appelsorbet en wasabi, of kabeljauw met bisque van schaaldieren. Sommelier Timothy kiest er passende sake en wijnen bij. Reserveer je tafeltje en ga op culinaire ontdekking.
13. Restaurant VOS in Lokeren
Aan de rand van natuurgebied Molsbroek verrast chef Stijn Audenaert met creatieve gerechten in een huiselijke setting bij de tennisclub. Van pladijs met mosselen en artisjok tot sappig gegaarde parelhoen met zomertruffel: elk bord bij restaurant VOS straalt finesse uit. Afsluiten doe je met een fris nagerecht rond bosbessen en vlierbloesem.
14. Restaurant Roosenberg in Waasmunster
Vlak bij de E17 verwent Roosenberg al jarenlang gasten met klassiekers uit de Belgisch-Franse keuken. Van huisgemaakte garnaalkroketten tot koninginnenhapje met kalfszwezerik en zwarte truffel. Een uitgebreide wijnkaart maakt de ervaring compleet.
15. Restaurant Vienna in Lokeren
In een sfeervol pand bij het station verrast chef Bernard Van Den Driessche met verfijnde gerechten. Denk aan fregola met inktvis en langoustine, ravioli van kreeft of heilbot met sambaljus. Afsluiten doe je klassiek met tarte tatin en huisgemaakt vanille-ijs. En blijf je nog wat langer? In B&B Vienna kom je helemaal tot rust.
16. Restaurant Tastu in Lokeren
Bij Tastu deel je verfijnde hapjes en gerechten in een stijlvol interieur. Chef Ilona Van Gaeveren combineert topproducten als tarbot, langoustine en ganzenlever, geserveerd met gerookte paling en brioche. Elk bord is een plaatje, vakkundig en vriendelijk gebracht.
17. Restaurant De Koolputten in Waasmunster
In een historisch pand aan de Schelde serveert chef Nick Dapper perfect uitgebalanceerde gerechten. Van ceviche van makreel en koningskrab met asperges tot creatief gepresenteerd varkenshaasje en een verfijnd frambozendessert. De Koolputten koppelt klasse aan charme.
Dineren op een unieke locatie
18. Uniek outdoor grill restaurant Cro-Magnon
Wanneer we het over culinaire topverwennerij te midden van de natuur hebben, dan behoort Cro-Magnon zonder meer tot de crème-de-la-crème van het Waasland. Chef Bjorn en vrouw des huizes Liselotte ruilden in 2021 hun nomadenbestaan als cateraar in voor een vaste stek in de Stekense bossen en openden er in hun achtertuin een outdoor grillrestaurant, waar BBQ en buitenleven centraal staan.
De chef houdt er maar liefst vier dartele vuren vakkundig in bedwang en tovert tussen rook en vlam het allerbeste vlees en de lekkerste vis tevoorschijn. Alleen producten van de hoogste kwaliteit zijn goed genoeg, wat dan ook de beperkte keuze op de kaart verklaart. Hetzelfde geldt overigens voor het aantal beschikbare plaatsen bij Cro-Magnon. Tijdig je tafel reserveren is de boodschap dus, want die gaan de deur uit als een lopend vuurtje!
Meer inspiratie
Plan je volgende trip met deze toppers

