Een verwonderend weekendje weg in het Waasland

Een verwonderend weekendje weg in het Waasland

48 uur ongeremd genieten

Je kent het Waasland misschien als de regio die de grote Vlaamse cultuursteden Gent en Antwerpen met elkaar verbindt. Maar 't zoete Land van Waas is zoveel meer dan dat. Er valt zoveel te doen en te beleven dat je er moeiteloos een onvergetelijk weekendje weg kan doorbrengen.

waasland_sint-niklaas_stadspark.jpg

Ontdek Sint-Niklaas

Alleen al in de ongekroonde hoofdstad van het Waasland, Sint-Niklaas, kan je makkelijk een heel weekend spenderen. Zowel de historische wandeling (4,7 km) als de art-decowandeling (5,3 km) leiden je langs de voornaamste bezienswaardigheden van de stad. Een Streetart-kaart brengt je dan weer over een route van net geen 10 km langs meer dan 40 vaak verbluffende streetart-werken. Wist je bijvoorbeeld dat je in Sint-Niklaas de langste graffitimuur van het land vindt?

De Grote Markt van Sint-Niklaas is met zijn 3,19 ha het grootste marktplein van België en hét evenementenplein van de stad. In het SteM of Stedelijk Museum komt de geschiedenis van Sint-Niklaas en het Waasland tot leven via drie verhaallijnen waarin de mens centraal staat. Het Mercatormuseum brengt dan weer een chronologisch overzicht van de cartografie, van de oudheid tot vandaag. De wereldberoemde cartograaf Gerardus Mercator was dan ook een zoon van het Waasland.

Maar als levendige, hedendaagse stad heeft Sint-Niklaas ook op andere vlakken veel te bieden. In de gezellige stadskern kan je urenlang shoppen, in de vele speciaalzaken ontdek je naar hartenlust lokale delicatessen en streekproducten, en de vele uitstekende restaurants en zonnige terrasjes nodigen uit tot urenlang ongeremd genieten. Met zijn centrale ligging is Sint-Niklaas tot slot vlot bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

waasland_Klingspoor_sint-gillis-waas.jpg

Wandelnetwerk Waasland

Dat maakt meteen ook van Sint-Niklaas het ideale vertrekpunt om de vrije natuur in te trekken. In het Waasland vind je namelijk een bijzonder goed uitgebouwd wandelnetwerk. Dé trots van Klein-Sinaai is de Fondatie van Boudelo, een lappendeken van vochtig grasland en hakhoutbossen, gekenmerkt door een volmaakte rust. Beklim de 8 meter hoge uitkijktoren en geef je ogen de kost over een van de laatste echte stiltegebieden van Oost-Vlaanderen. Brasserie Het Zomerhuis, waar een wandelroute van 9,2 km vertrekt, is een heerlijke plek om de inwendige mens te versterken.

Het Heidebos is, zoals de naam al aangeeft, een unieke combinatie van heide en bos. In dit gebied van ruim 100 ha lopen diverse uitgestippelde wandelingen van 4 tot 10 km. Galloway-runderen behoeden de heidegrond voor verdere bosvorming. Pal op de grens met Nederland ligt dan weer het 500 hectare grote Stropersbos. Leuke extra's hier zijn twee grote speelzones en de bivakplaats, waar je into-the-wild kan kamperen, tussen de vrij grazende paarden en schapen. Heel erg de moeite ook is belevenissite Klingspoor in grensdorp De Klinge: duik in het boeiende verleden van dit uniek stukje Waasland en ontdek een replica van een stukje Dodendraad uit WOI.

Peddelroute in het Waasland.jpg

Chillen op het water

Tot slot leent het Waasland zich ook uitstekend tot waterrecreatie. In Lokeren kan je bij Meersland een elektrische boot huren, maar ook kajaks, kano's en stand-up paddles. De Peddelroute is een lekker avontuurlijk traject van 30 km over de Durme, de Moervaart, de Zuidlede en het Kanaal van Stekene. Met al die heerlijke

plekken onderweg om aan te leggen en een terrasje te doen, maak je daar vlot een meerdaagse tocht van. En neem gerust je tijd, want vanop het water leer je deze regio echt eens van een heel andere kant kennen. In Stekene kan je met z'n achten terecht op een fluisterstil vlot op zonne-energie. Ideaal om met een hapje en een drankje heerlijk te chillen en met een snelheid van 3 km/u het langzaam voorbijglijdende weidse landschap helemaal in je op te nemen.

Temse is dan weer dé uitvalsbasis voor riviercruises op de Schelde. Of je kan daar bij Sloep-Rent een luxueuze gemotoriseerde sloep huren voor 2 tot 12 personen.

Boek nu je weekend Waasland

Genoeg inspiratie opgedaan voor een weekendje weg in het Waasland? Wees welkom, we zullen je met open armen ontvangen!