5 leuke activiteiten met kinderen

5 leuke activiteiten met kinderen

Originele gezinsuitstapjes in het Waasland

Het Waasland zit boordevol attracties waar ook de kleinsten weg van zijn. Van uitkijktorens over een speelbos tot een boottochtje: wedden dat ze zich rot amuseren?

De kijktoren in de Fondatie van Boudelo in Klein-Sinaai (Waasland)
De uitkijktoren in Puyenbroeck

1. Beklim een uitkijktoren

Er staan verrassend veel uitkijktorens in het Waasland, vaak zelfs midden in natuurgebied. De leukste is misschien wel de toren in de Fondatie van Boudelo, een van de rijkste en meest waardevolle natuurgebieden van de streek. Klim 8 meter hoog in de uitkijktoren, geniet van het omliggende groen en gebruik de gratis verrekijker om reeën en watervogels te spotten. Gevonden? Zet op het krijtbord een streepje achter het dier dat je hebt gezien. 

Ook de uitkijktoren in provinciaal domein Puyenbroeck heeft heel wat bekijks. Uiteraard vanwege het panoramische uitzicht over de slingervijver en de rest van het domein, maar ook voor de plezierige activiteiten in de directe omgeving. Je kids kunnen volop in contact komen met de natuur op het blotevoetenpad én ze kunnen het Levend Erfgoedpark ontdekken. Verwacht hier geen leeuwen, giraffen of olifanten maar wel knuffelbare boerderijdieren zoals onze (over)grootouders ze nog hebben gekend. Een uniek project in de Benelux en misschien zelfs in Europa, en een avontuur dat de kleintjes niet licht zullen vergeten. 

Bekijk nog meer uitkijktorens in het Waasland

xavier_de_ree.jpg

2. Ga mee met Xavier de Ree

Xavier de Ree, de meest aaibare bewoner van de Polders van Kruibeke, gidst je voortaan ook op smartphone en tablet door het Kortbroek, het noordelijke deel van het weidse natuurgebied. Aan drie tijdcapsules in het gebied vind je een zuiltje dat je kan scannen. Als bij toverslag verschijnt de sympathieke mascotte op je scherm, met allerhande nuttige tips en weetjes.

Ook een nuttig weetje: het natuurgebied waar je wandelt met Xavier De Ree is vanuit Hoboken makkelijk bereikbaar met de Waterbus. Die vaart om het half uur van of naar het Antwerpse stadscentrum, met verschillende tussenstops. Met de wind in je haren en het zicht op de machtige Schelde: je bezoek aan de polders is meteen al goed gestart.

Lees meer over de app

wsl_kruibeke_bazel_vernieuwd_kasteel_wissekerke_5.jpg

3. Beluister Serafina de sfinx in het kasteel Wissekerke

Het kasteel Wissekerke is na een lange renovatie eindelijk heropend. Je kunt dus weer ronddwalen in de grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal waar eeuwenlang de adellijke familie Vilain XIIII resideerde. Er zijn 3 audioguides ontwikkeld: voor volwassenen, voor tieners én eentje speciaal op maat voor kinderen, met superveel speelse elementen, onder de titel Serafina de sfinx vertelt je de geheimen van het kasteel. In het kasteel zelf zijn projecties, touchscreens, een digitale quiz en interactieve panelen te vinden. De kids zullen zich zeker niet vervelen! Het kasteel is gelegen in een prachtig landschapspark. Wandel na je bezoek tussen de eeuwenoude bomen of ga er gezellig picknicken.

Plan je bezoek aan het kasteel

elektrisch varen op de Durme.jpg

4. Kies het ruime sop

Met de boot ontdek je het Waasland van een heel andere kant. En de kinderen zijn dol op water, dus als je bij Meersland een elektrische boot huurt, zit je helemaal gebeiteld. Een vaarbewijs is niet nodig: na een paar minuutjes instructies heb je de boot helemaal onder de knie. Je ontdekt de mooiste plekjes van Lokeren, Daknam, de Durme en de Moervaart. Je spot watervogels als eenden, reigers, ijsvogels en ooievaars – en bij valavond misschien zelfs een bever! Onderweg pak je de picknickmand uit of maak je een tussenstop aan een gezellige brasserie of leuk café. En als je aan boord een flesje wil kraken, voorziet Meersland een fles cava of een lokaal geperst appel-framboos sapje. Afvaart vanuit Lokeren of Sinaai. 

Wil je het wat sportiever? Vlak bij Meersland verhuurt Kajak Company kajaks en SUPs.

Lees alles over varen in het Waasland

Waasland_Hof ter Saksen_Beveren.png

5. Ga ravotten in een speelbos

Het Waasland heeft heel wat originele speelbossen midden in de natuur. Een aanrader is het speelbos van het Hof ter Saksen in Beveren. Het is een echt sprookjeskasteel met een prachtige oranjerie. Het park is een van de weinige gesloten parkbossen in de regio, met een beschermd landschapspark en schitterende wandeldreven. Er is een arboretum, een natuurtuin, een boomgaard met oude Wase fruitrassen en een beekvallei waar het heerlijk wandelen is tussen de graslanden en het kreupelhout. 

Maar je bent hier gekomen voor het speelbos, waar het kleine grut zich kan uitleven op avontuurlijke speeltuigen in natuurlijke materialen. Naast het speelbos vind je in het kasteelpark ook een zintuigentuin, een reuzenbijenkorf met informatie over honingbijen en een vleermuizenreservaat. En, niet onbelangrijk, gezellige picknickplekken.

Bekijk nog meer speelbossen in het Waasland